Wanneer beginnen met vers voer

Op het moment dat je een pup bij de fokker haalt, geven de meeste fokkers een grote zak hondenbrokken mee. Je krijgt dan het advies dit voorlopig te voeren, dit is de pup immers gewend.
We zouden natuurlijk veel liever zien dat alle fokkers meteen nadat de honden zijn afgespeend gaan starten met vers voer, maar helaas gebeurd dit nog veel te weinig. Dit betekend natuurlijk niet dat u niet over kan gaan op vers voer.
Wel moet dit geleidelijk aan gebeuren. De vertering van een brok gevoerde hond is anders dan die van een vers gevoerde hond.

Het starten met vers voer

Wilt u uw hond overzetten op vers voer? Stap dan geleidelijk aan over. Neem gerust een aantal dagen te tijd om het vers voer af te wisselen met brokken. Geef dan iedere meer verr voer en wat minder brokken totdat je volledig op vers voer over bent.

Allergische honden

Heeft uw hond op dit moment heftige allergische reacties? Dan kan er het best worden gestart met 2 maanden lang alleen de smaak eend, zalm of de wild mix. Bestel daarom in de eerste 2 maanden voldoende vlees om de hond te kunnen voorzien van dezelfde smaak. Omdat uw hond vaak nog niet in aanraking is gekomen met deze eiwitbronnen is de kans op een reactie erg klein.

Hoe te bereiden

Vers vlees kan het beste in de koelkast worden ontdooid en bewaard (maximaal 3 dagen). Let daarbij wel op dat het verse vlees niet in aanraking komt met producten voor menselijke consumptie! Was regelmatig je handen en bewaar het vlees in een afgesloten bak om besmetting te voorkomen. Haal 15 minuten voor het voeren het vlees uit de koelkast om op kamertemperatuur te kunnen komen, zo eet de hond het vlees het liefst!

Het vlees hoeft alleen te worden ontdooit voor het voeren en hoeft niet gekookt te worden.

Als je kiest voor rauwe vleesvoeding, kies je voor voeding die past bij het verteringssysteem van een (opportunistische) carnivoor (vleeseter) zoals een hond.
Er wordt wel eens beweerd dat een hond een omnivoor (planten- en vleeseter) is en geen carnivoor, maar als je naar het verteringsstelsel en het gebit kijkt klopt dat niet. De darmen zijn wel iets beter aangepast op plantaardig voer dan bij een kat, de term opportunistische carnivoor vind ik dan ook het beste bij een hond passen. Als hij de kans heeft, eet hij ook plantaardig voedsel, maar dat betekent niet dat een hoofdzakelijk plantaardige voeding het beste is.

Waarom is het zo gezond?

Rauw vlees heeft ten opzichte van verhitte voeding zoals blikvoer en brokken meerdere voordelen:

 • er zitten goede bacteriën in die goed zijn voor de darmen en daardoor zorgen voor een betere afweer
 • het zorgt voor een zuurder maagzuur, waardoor slechte bacteriën en parasieten minder/geen overlevingskans hebben
 • het zorgt voor minder afvalstoffen in het lichaam
 • het belast de organen minder
 • de voedingsstoffen zijn natuurlijk en niet synthetisch (alhoewel sommige kvv-merken wel synthetische vitamines toevoegen)

Wat merk ik daar dan van?

Dat verschilt per dier, maar veelgehoorde verschillen tussen het voeren van brok en vers zijn:

 • geen jeuk meer
 • niet meer zo stinken (lichaamsgeur, winderigheid, uit de bek stinken)
 • minder vaak naar de de dierenarts
 • mooiere vacht
 • geen oorontstekingen meer
 • geen volle anaalklieren meer
 • minder vaak poepen en kleinere opraapbare drollen
 • minder vaak wormen en/of vlooien
 • minder hyperactief, maar wel actief

Hoe kan dat?

Doordat verhitte voeding zorgt voor veel afvalstoffen, worden de afvalstoffen op verschillende andere manieren uitgescheiden, bijvoorbeeld via de interne organen, via de vacht (doffe vacht, jeuk, stank), via de darmen (daar kan het dier winderig van worden), via de oren (oorontsteking). Daarnaast is de ontlasting op verhit voer te zacht om de anaalklieren uit te drukken, maar een goede vers vlees drol zorgt er vanzelf voor dat de anaalklieren leeggedrukt worden. De functie van de anaalklieren is om een geurtje mee te geven aan een drol, zodat anderen die de drol ruiken weten van wie die is. Als de ontlasting te zacht is, lukt dit niet, en blijft de geurstof in de anaalklieren zitten.